keskiviikko 8. toukokuuta 2013

VAPPU AITIOPAIKALLA

Matkakuume iski meihin ja vapuksi tälläydyimme Turkuun. Varta vasten majoituimme kauppatorin laidalla olevaan Hamburger Börsiin.

Börsin alakerrassa on mukava aulakahvila, jossa voi ihan nojatuoleissa istuen seurata torin tapahtumia. Aikamme mukulakivillä koikkelehdittuamme ja ihmisvilinässä myytäviä kojuja katsottuamme päätimme pitäytyä niissä mukavissa tuoleissa ja nautiskella elämästä ulkopuolisen silmin.


Aattoiltana Aurakatu, ja varsinkin taidemuseomäki, täyttyivät valkolakeista. Ensin olisi pitänyt kuunnella pitkästyttäviä puheita, joilta sisällä ollessamme vältyimme. Sitten lakkikansa alkoi vaellella kuka minnekin. Aiempina vuosina on aina lakitettu Aurajokivarressa oleva Liljan patsas. Nyt ei sinne päin näyttänyt vaeltajia olevan, joten sen lienee korvannut picnic Puolalanpuistossa, taidemuseon vieressä.


Vapunpäivänä torikansaa ympäröivät kulkueet. Meidän ohitsemme vaelsi punalippu poikineen. Ensin toiseen suuntaan tanssahteli sirpakoita tyttölapsia (siis oikeasti lapsia) amerikkalaistyylisesti keppejään heitellen ja tanssien. Heitä seurasivat kommunistit etunenässä lippuja ja plakaatteja kantaen. Sitten erilaisten järjestöjen edustajia. Sateenkaarilipussa luki PACE. Luulin ensin, että PEACE ja meinasin kuvata. Sitten tajusin lipun merkityksen, ja jätinkin sikseen. Kohta marssi toiseen suuntaan toinen punalippujen rivistö. Heillä luki lipuissa selkeästi SDP. Heitä johti kuorma-auton lavalla torviaan töräyttelevät papparaiset. Myös heidän paraatiinsa kuului kauneutta vähäpukeisten, tanssivien naisten muodossa.

Mitään huutoja ei kuulunut. Nuoruudestani muistan, että marsseja säestivät aina rytmikäät huudot tai laulut. Olihan se torvisoitto mahtavaa (torvisoitto aina on), mutta vähän valjuilta muuten vaikuttivat. Muitakin marsseja kuulemma järjestettiin, mutta eivät tulleet meille näyttäytymään.

Ihan mielenkiintoinen vappu näin sivustakin seurattuna. Aurinko sentään paistoi ja torin laidalla oleva mittari väitti lämpöasteita olleen peräti 16.

Kotona Pyhäjoella oli satanut lunta ja lämpötila ollut nollan tietämissä. Motoristit olivat silti rohkeasti lähteneet kirkkoon. Yllättävät 160 pyörää aloittivat kesäkauden, vaikka ilmasto väittikin muuta. 

Kyllä se vappu aina on kesän aloittanut. Silloin on kaivettu vaaleat vaatteet, kesäpoplarit ja kengät talven kätköistä ja menty värjöttelemään ensimmäisenä kesäpäivänä. Näkyi siellä nytkin yksi nuorehko nainen pukeutuneen justiin vapun tamineisiin. Tuli ihan nuoruus mieleen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti