perjantai 17. toukokuuta 2013

NUORISOTAKUU

Kävin googlettamassa, mitä nuorisotakuu oikein tarkoittaa, ja siellä sanotaan näin:
"Nuorisotakuu tarjoaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.
Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan."

Aivan. Siis kaikille nuorille töitä. Hmm.  OIkein hyvä asiahan tämä on, periaatteessa.

Minua on aina harmittanut puheet eläkeiän nostamisesta ja vanhusten pitämisestä töissä miltei kuolemaansa asti.  Mitä hulluutta! Samaan aikaan Suomi on pullollaan nuoria ihmisiä, jotka eivät ole tehneet päivääkään palkkatyötä. Ei siksi, etteivät haluaisi vaan siksi, etteivät saa.  Nuoret makaavat kotona, usein jopa vanhempiensa kotona, tietokoneen ääressä laiskotellen.  Saman aikaan ikääntyneet ihmiset raahautuvat työnsä ääreen aamu aamun jälkeen, väsyneinä, sairainakin, odottaen eläkkeelle pääsyään.  Ja eläkkeen vihdoin alkaessa kuolla kupsahtavat.

On todella harmittavaa, kun nuorille jää sellainen käsitys, että kaikki tulee ilmaiseksi. Kun ei ole työtä, saadaan tukea asumiseen, syömiseen, ostoksiin, koulutus on ilmaista jne. Kuka sitä nyt töihin haluaisikaan, kun elämä on hauskaa muutenkin?  Sitten ihmetellään, kuka ne eläkkeet maksaa. Päästettäisiin ennemmin työnsä vuosikymmeniä tehneet ihmiset elävinä eläkkeelle ja laitettaisiin nuoret töihin.

Jossain on tolpanväli ilman lankaa =O

Tänään aamu-tv:ssä kerrottiin, että nuorisotakuuseen halutaan lainmuutos, jolloin nuoria olisi mahdollisuus palkata sellaisiinkin työpaikkohin, joissa on lomautuksia. Hei, haloo! Jos kerran työpaikalla ovat varsinaiset työntekijät lomautettuina, miksi ihmeessä sinne palkattaisiin nuoria! Kannattaako heille opettaa töitä, joilla ei ole tulevaisuutta?

Jaakko tokaisi heti, että Ihalaiselta pitää kysyä: mitä on työ. Ennen sen sanottiin olevan tavaroiden ja palveluiden tuottamista.  Nytkö se on nurkissa oleskemista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti