perjantai 31. toukokuuta 2013

MITEN TÄNÄÄN SUHTAUTUISIMME HITLERIIN?

Tuo mielenkiintoinen kysymys suhtautumisesta Hitleriin oli Seurakuntalainen-lehden otsikkona. Itse jutussa puhuttiin Dietrich Bonhoefferin elämästä kertovasta kirjasta. Minulle tuo henkilö ei ole tuttu eikä tärkeä, joten aloin pohtimaan tuota alkuperäistä kysymystä.

Miten me suhtautuisimme Hitleriin, jos hän eläisi nyt?  Näitä kysymyksiä on mielenkiintoista ottaa esille silloin tällöin.  Mitä, jos todellakin ilmestyisi toinen Hitlerin kaltainen henkilö, joka vainoaisi juutalaisia ja muita kansanryhmiä, kuten aiemmin tapahtui?  Nostaisiko kukaan sormeaan?  Saisiko kaikki tapahtua kuten silloin, muiden uskomatta, että se olisi totta?  Puolustaisiko kukaan heitä?  Olisiko käytöksemme erilaista, jos Hitleriä ei olisi aiemmin ollut, mutta nyt olisi?

Tapani Ruokanen haastoi pohtimaan, olemmeko sokeita tässä ajassa meneillään oleville asioille.  Olemme usein aika sidottuja sen ajan keskellä, missä elämme.

Entä, jos Jeesus sytyisi nyt?  Uskoisimmeko me Hänen olevan Jumalan Poika?  Uskoisimmeko me niihin ihmetekoihin, joita hän tekisi?  Uskoisimmeko me Hänen kuolemaansa syntiemme tähden?  Uskoisimmeko me ylösnousemukseen ja taivaaseen?
Luulenpa, että kävisi melko samalla lailla kuin tuolloin.  Me ihmiset olemme sellaisia.

Kun teemme Jumalasta liikaa itsemme kokoisen, alkavat ihmisten väliset erot tulla suuriksi.  Mutta, kun Jumala saa olla suuri, vapaudumme aidosti toistemme rinnalle ilman vääntämistä ja pakottamista, Hannu Vuorinen totesi.


(Kursivoidut tekstit lainattu Seurakuntalainen-lehdestä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti