tiistai 28. toukokuuta 2013

SUVIVIRSI KAIKUKOON!

"Jo joutui armas aika ja suvi suloinen.
Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen.
Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon
se luonnon uudeks' luopi, sen kutsuu elohon.

Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa,
puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa.
Se meille muistuttaapi hyvyttäs', Jumala,
ihmeitäs' julistaapi se vuosi vuodelta."

Taas on se aika vuodesta, jolloin Suvivirsi kaikaa Suomen kouluissa ja kirkkojen hartauksissa. Riemurinnoin, kasvot ilosta hehkuen, lapsetkin laulavat: jo joutui armas aika! Sama laulu tuo herkän tunnelman myös vanhemman mieleen, ja joskus jopa kyyneleen silmäkulmaan.  Näin on ollut vuosien, vuosikymmenten aikana. Jokainen kevät on tuonut Suvivirren ja sen myötä jotain ainutlaatuista. Kokemus on sama kaikille sukupolville.


Mitä tässä on niin väärin? Miksi Suomen kouluissa ei saisi laulaa Suvivirttä? Sama tilanne kuin jouluisin seimikuvaelman kanssa. Miksi sitä ei saisi esittää?

Koska muuta uskontoa edustavat maahanmuuttajat voisivat loukkaantua =O

Meille suomalaisille on aina painotettu, että "maassa maan tavalla".  Meidän on pitänyt sopeutua muiden oloihin ja tapoihin ulkomaille mennessämme.  Mikä tässä siis eroaa siitä, kun ulkomaalaiset tulevat Suomeen?  Meidän maassamme on tapoja, joilla on pitkä, kristittykin perinne, mikä ei tee niistä huonoja!

Miksi meidän pitäisi sopeuttaa kaikki tapamme ja tottumuksemme sen mukaan, mitä uudet, maahamme muuttavat ihmiset haluavat? Onko takana suomalainen tapa yrittää miellyttää kaikkia? Pelkäämmekö me aina, mitä muut meistä ajattelevat?
Monet ovat ihan tosissaan ajamassa sitäkin asiaa, ettei kristillisiä pyhiä enää vietettäisi. Ovatkohan he miettineet sitä, että suurin osa pyhistämme liittyy kristinuskoon, vaikka niiden alkuperäinen tai myöhemmin mukaan tullut perinne olisikin muuta. Joulu (Jeesuksen syntymä), loppiainen (Itämaan tietäjät), pääsiäinen (Jeesuksen kuolema), helatorstai (Jeesuksen taivaaseen astuminen), helluntai (Pyhän Hengen vuodatus), juhannus (Johannes kastaja). Suurimpia mainitakseni. Jos näistä päivistä otettaisiin Jeesukseen liittyvä pois, mitä jäisi jäljelle?

Suomi on kristitty maa. Kristityn maan perinteisiin kuuluvat tietyt kristilliset pyhät ja tavat. Yksi näistä on Suvivirsi. Annetaan sen siis kaikua komeasti kaikissa maamme kouluissa kesäloman kynnyksellä!

"Taas linnut laulujansa visertää kauniisti.
Myös eikö Herran kansa Luojaansa kiittäisi.
 Mun sieluni, sä liitä myös äänes' kuorohon
ja Armon Herraa kiitä, kun laupias Hän on."

P.S.
Presidentti Niinistö otti taas käyttöön tavan, jossa uudenvuoden puheen lopuksi toivotetaan kaikille Jumalan siunausta. Olen ylpeä siitä, että meillä on tällainen presidentti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti