tiistai 14. toukokuuta 2013

REISSUSSA RÄHJÄÄNTYY?

Rähjääntyykö sitä itse reissatessaan? Vai näyttävätkö omat kotikonnut muiden kontuja katseltuaan rähjäisemmiltä? Hmmm.

Ajelimme koko päivän Turusta kohti Pyhäjoekea. 8-tie on kovin kiireinen, joten päätimme ajella sisä-Suomen kautta. Pikkuteitä siis.

Ja todella pieniä teitä löysimmekin. Osalla niistä ei ollut kartassa edes numeroa, ja päällystekin puuttui. Mutta maisemat olivat komeita! Oli aakeita laakeita, komeita metsiä, vuolaita virtoja, isoja taloja, valkovuokkonummia. Kesä oli heräämässä. Luonto esitteli kauneinta itseään: hennonvihreitä pikkuruisia puiden lehtiä hehkui auringon valossa.

Kunnes lähestyimme kotikontuja. Jaakko yhtäkkiä ihmetteli: "Maisemat on kuin Neuvostoliitossa!"  Alakuloiset tönöt, hoitamaton maisema, tiet kuoppaisia, sähköpylväät kallellaan, pellot puskaisia...  Alavieskasta ajellessamme saimme tosissamme varoa, ettei auto hajoaisi. Niin komeita kuoppia ja rosoista tienreunaa löytyi. Sallittu nopeus oli 80, paikoin jopa 100, mutta 60 vaikutti jo liian kovalta vauhdilta sillä tiellä.

No, eihän tämä vain näiden seutujen ongelma ole.  Löytyy sitä ilotonta maisemaa muuallakin. Ovatko kaikki rahat menneet Välimeren maihin niin, ettei niitä riitä enä omien seutujen kunnostukseen?  Tosissaanko Suomi aiotaan ajaa alas?  Firmat vievät konttorinsa ja työpaikkansakin muille maille.  Rikkaat sijoittavat rahansa veroparatiiseihin. Töitä ei riitä kohta kuin harvoille ja valituille. Koulutuspaikkoja vähennetään (on varmaan saatu liian hyviä tuloksia Pisa-tutkimuksissa).  Tiet ovat kohta kuin vanhassa Karjalassa: kapeat, kuoppaiset, päällystämättömät, miltei kulkukelvottomat (kts. Ville Haapasalon 30 päivää suomensukuisten mailla).

Mitä tapahtuu Suomelle? Minne häviävät suomalaiset? Suomeen saapuu pakolaisia etelästä. Idästä muuttaa väkeä rauhallisemmille asuinpaikoille, ostavat talot ja tontit.

Suomi on kohta Euroopan periferia. EIkä tämä ole mikään kaunis, kotikutoinen näkymä. Tämä on katastrofi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti