lauantai 6. huhtikuuta 2013

KUOLEVA KYLÄ?

Onko Pyhäjoella tulevaisuutta?

Tämä asia on alkanut pyöriä ajatuksissa yhä useammin. Muutamia vuosia on kerätty toivoa tulevan ydinvoimalan myötä. Miten paljon se lisää työllisyyttä ja virkistää elinkeinoelämää. Tulee paljon uusia asukkaita, uusia liikkeitä, elämää. Jännitettiin sydän syrjällään, kelpaako kylämme Fennovoimalle, ja saako Fennovoima yleensäkään lupaa rakentaa uutta ydinvoimalaa.  Kapuloita rattaisiin ovat koko ajan työntäneet myös Hanhikiveä puolustavat tahot.

Yhtäkkiä meillä olikin tärkeä, hieno, suojeltava kivi. Onhan se Pähkinäsaaren rauhan rajamerkki. Mutta kuuluisa? Sinne johti enää rämettynyt polku, tikkaat kivelle olivat lahonneet, kukaan ei siitä välittänyt. Yhtäkkiä siitä tulikin maailman keskipiste. Jostain pitäisi saada liito-oravan kakkaa, ja äkkiä! Merikotkalle rakennettu pesä sitten tuottikin tulosta: kaksi poikasta. Aah! Hanhikiven niemi on ehdottomasti pelastettava!  Tosin paikallislehti tiputti vähän jääpaloja niskaan toteamalla, ettei merikotka ole niin nirso ja sille löytyy kyllä pesäpaikkoja muualta, läheltäkin.

Fennovoima kuitenkin sai rakennusluvan, ja valitsi paikaksi Pyhäjoen. Toinen puoli kylästä hurrasi, toinen nuoli haavojaan jatkaen samalla taistelua.  Tokkopa siitä rakentamisesta kuitenkaan mitään tulee. Tien rakentaminen paikalle piti alkaa jo viime syksynä. Mutta ei mitään sinne päinkään. Tulevan ydinvoimalan rahoittajat ovat tippuneet yksi kerrallaan, jopa suurin taustavoima E.on. Hyvin vahvasti alkaakin näyttää siltä, että mitään ydinvoimalaa ei tule, ei ainakaan tänne.  Ja se on harmi.

Monet ihmiset alkoivat jo odottaa kylän elpyvän oikein tosissaan. Kunta rakensi hienon teollisuusalueen Ollinmäelle, hyvät tiet perille asti. Vähän samanlainen systeemi kuin Raahessa Mettalanmäki, jossa asfaltoitu tienpätkä johtaa pellolle.

Nyt on taas putkahtanut pintaan uusi toivonsäde. RS kertoi, että Arina havittelee Shellin paikkaa ja sen vieressä olevaa tonttia, rakentaakseen sille uuden ABC-aseman. Myös Sale siirtyisi sinne. Se olisi todella hyvä juttu! Aivan mainio! Saataisiin Pyhäjoellekin pysähtymään porukoita, eikä vain ajamaan ohi. Mutta, mutta... Niin, tämäkin riippuu siitä, tuleeko ydinvoimala. Tokkopa Arina on koko asiasta kiinnostunut ilman sitä.

Tässä samalla voikin vielä ihmetellä tuota vähittäistä kuolemaa. Tapahtumattomuutta. Vielä viime vuosikymmenellä täällä järjestettiin kesän alkaessa Laidunkauden avajaiset, mikä oli suuri ja runsasyleisöinen pelimannitapahtuma, joka kestikin koko päivän. Kesän loppuessa järjestettiin Venetsialaiset, ilotulituksineen päivineen, ja yleisöä riitti sinnekin. Kesällä oli Maijan päivän markkinat Osuuskaupan takapihalla ja yrittäjien markkinat apteekin edessä. Sittemmin nekin kasvoivat siirtyen kunnantalon pihalle ja saaden mukaansa enemmän myyjiä ja asiakkaita, kohokohtana käytetyn tavaran huutokauppa ja komiat vanhat koneet. Juhannustanssitkin on pidetty vanhalla puusillalla pelimannien toimesta.  Pääsiäiskokko keräsi Parhalahdelle isot joukot. Joulunkuusenhakukilpailut aloitettiin suurella tohinalla, peräti kansainväliseksi kehuttuna. Olihan siellä joitakin muilta paikkakunniltakin tulleita, mutta pääasiassa omia joukkueita. Niitä kylläkin monia ja Juha Mieto juontajana. Vuodenvaihdetta juhlittiin myös komeasti, puheita ja ilotulitteita piisasi. Nyt nämä kaikki ovat vähin äänin siirtyneet menneisyyteen. Jäljellä ovat enää joulun avajaiset ja seurakunnan järjestämät tapahtumat (tasauspäivät, lähetyslounaat, yhteisvastuutempaukset ja motoristikirkko).

Viime vuosituhannen lopussa Pyhäjoella oli vielä posti, R-kioski, kenkäkauppa, kirjakauppa, sähköliike, kangaskauppa, kukkakauppa, puutarha, useampia kampaamoja, joka päivä avoinna oleva ravintola. Mennyttä kaikki. Jokunen uskollinen liike on vielä - pidetään niistä kiinni!

Meillä on vielä upeat joet, joiden annetaan rauhassa rehevöityä, piiloutua pajujen ja ruohopuskien alle.  Sillankorvaan ei rakenneta turistipyydystä, vaan sinne haalataan iso sähköinen mainostaulu, joka on ennemminkin peloite (ainakin pimeällä). Ei toki autoilijoille levähdyspaikkaa kuvausmahdollisuuksin. Eihän nyt tänne!

Meillä on vielä meri, jonka rantojen annetaan pusikoitua. Upea uimaranta, jonne rakennettujen rakennusten annetaan ahavoitua ja lahota.

Meillä on Kielosaaren leirintäalue, joka on luonnonkauneudessaan ainutlaatuinen. Löytyykö sille työn jatkajaa? Rakennetaanko sinne yksityisille asuntoja, kuten olen huhuja kuullut? Miten käy silloin luontopolun, pienen kosken, virkistysalueen?

Todistanko nyt kylän kuolemaa. Toivottavasti en. Mutta pahalta näyttää, erittäin pahalta. Ellei ydinvoimalaa tule, jos joudumme liittymään Raaheen, pahoin pelkään, että näin käy.


Jutta

3 kommenttia:

  1. Kuin olisi omia ajatuksia paperilta lukenut! Näinkin pieni kunta kun ollaan, niin yleisiä tapahtumia olisi hyvä järjestää, kuten kirpputoreja, myyjäisiä, tansseja yms. Pölypussikauppias puhtolan pihalla ei oikein kyläläisiä yhdistä. Ei nuorillekkaan juuri ole mitään toimintaa. Alakouluikäisille kyllä järjestetään ilmaisia kerhoja kerhojen perään, mutta lukioikäisille ei ole muuta toimintaa kuin kuntopiirit ja zumbat, mutta mistä opiskelijat niihin rahat repivät? Jokin ilmainen harrastusmahdollisuus nuorille olisi varmasti mukava, vaikka lentopallo''kerho'' aloittelijoille, mutta eihän monitoimitalokaan ole enää viikolla auki. Kyllä tämä kylä tekee kuolemaa, hitaasti, mutta varmasti...

    VastaaPoista
  2. Surullista tuo taajamien kuolema. Mutta talkoohenki ei tahdo elää, vaan joka asiasta pitäisi kääriä tuohta, että ihmiset viitsivät mitään tehdä. Vaikka aina sanon, että raha on kovin kylmäkiskoinen ystävä, mutta se tätä maailmaa vain valitettavasti pyörittää aina ja edelleen.
    Tuli mukavia muistoja Kielosaaresta. Se oli tosi kaunis paikka, harmi, jos ei säily sellaisena.

    VastaaPoista
  3. Kyllä kai kyseessä on suurempi muutos. Syrjäkylien tuho on alkanut jo ainakin 20 vuotta sitten. Kohta ei ole kuin isoja kaupunkeja ja teollisia maatiloja. Suomi sulautetaan EU:n liittovaltioon ja voidaan myöskin sulkea Euroopan syrjäkylänä, ikävä kyllä.

    Yllä toinen anonyymi toi esiin toisen merkittävän muutoksen. Arvojen muutoksen. Enää mikään muu ei merkitse kuin voitto. Tämä on siirtynyt niin perustavanlaatuiseksi seikaksi, että sitä kautta ajatellaan ihan kaikki. Meistä on tulossa kylmäsydämisiä robotteja. Olemme tuhoontuomittuja.

    VastaaPoista