tiistai 9. huhtikuuta 2013

HUONOA KÄYTÖSTÄ

Takkula: Suomalaisoppilaiden käytös ihmetyttää muuallakin

Tiistai 9.4.2013
Euroopan parlamentin jäsen Hannu Takkulan mukaan suomalaisoppilaiden kaltaista huonoa käytöstä ei suvaittaisi missään muualla.  (IL)

Pistänpä lusikkani tähänkin soppakulhoon. Koulua käyneenä ja siellä työskentelevänä tiedän, miten älytöntä tuo oppilaaseen kajoamisen aiheuttama kohu, varsinkin opettajan erottaminen sen johdosta, on.  Nykyään toista ihmistä ei saisi koskeakaan, kun jo raahataan oikeuteen. Tämänpäiväinen Kalevan pilakuva oli oikein osuva. Siinä oppilaat olivat sitoneet opettajan tuoliin ja teipanneet suun. Yksi sormi heilui ja oppilaat kuvaamaan sitä kännykällään ja lähettämään todisteeksi väärinkäytöksestä. =O

"Minun" koulussani oppilaat ovat pääsääntöisesti fiksua ja hyvin käyttäytyvää porukkaa. Silti esimerkiksi meillä olleet vaihto-oppilaat ovat ihmetelleet koulumme tapoja opettajien puhuttelusta, poistumisesta kesken oppitunnin hakemaan kahvia, hölöttämisestä luokan perällä etteivät muut kuule opettajan puhetta jne. Muualta Euroopasta tulleet oppilaat eivät voisi kuvitellakaan käyttäytyvänsä omissa kouluissaan siten.

Opettajille todella pitäisi saada selkeät ohjeet siitä, miten erilaisissa tilanteissa on lupa käyttäytyä. Tämä ihan heidän itsensä suojelemiseksi älyvapailta kurinpitotoimilta. Tuon puheena olleen opettajankin tilanne olisi pitänyt hoitaa siten, että rehtori olisi kutsunut luokseen opettajan ja pojan vanhempineen keskustelemaan asiasta. Vanhemmat varmaan tunsivat kullanmurunsa ja olisivat tienneet, mitä todennäköisesti oli tapahtunut ja ymmärtäneet opettajankin toimia.

Eihän kaikkien voi antaa riehua missä vaan ja käyttäytyä miten vaan, vaikka olisivatkin lapsia. Koulussa tuollainen tilanne pitäisi voida ottaa hallintaan heti, ennen kuin se menee käsirysyksi tai pahemmaksi. Kyse ei kuitenkaan ole vain tämän yhden häiriköivän oppilaan oikeuksista. Kyse on myös niistä muista oppilaista, joiden opiskelua häiriköidään sekä opettajasta, jolle kuuluu myös työrauha.

Millainen maailma tämä on nyt ja tulevaisuudessa, jos mihinkään ei voida puuttua? Itse olisin pelännyt oppitunneilla tai ruokalassa, jos jotkut oppilastoverit olisivat saaneet rauhassa häiriköidä opettajan siihen puuttumatta.  Lapsella pitää olla auktoriteetti. Lapsi on vielä lapsi ja tarvitsee rajat ja vanhempien puuttumisen antaman turvan. Kaikki lapset, niin häiriköivät kuin tilanteesta kärsivätkin.

 

1 kommentti:

  1. Jotkut vanhemmat vievät lapsensa hoitoon silloinkin, kun itse ovat lomalla. Onko lapsen koti se päiväkoti? Elleivät vanhemmat jaksa omia lapsiaan edes lomalla ollessaan, miten hyljätyiksi nämä tuntevatkaan itsensä? Entä miten tämä vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa koulussa? Ovatko nämä juuri niitä tulevia häirikköoppilaita?

    VastaaPoista