sunnuntai 2. marraskuuta 2014

JOUNIN KAUPPA

Pyhäjoella oli ennen Jounin kauppa. Virallisesti se oli nimeltään Kielonkukka. Se oli hyvä kauppa. Suorastaan erinomainen.

Siellä oli iso tuoreliha/-kalatiski. Paljon erilaisia leikkeleitä, tuoretta jauhelihaa, herkullisia kaloja iso valikoima. Tuotteita löytyi myös grillattuina ja savustettuina.

Myöhemmin tarjolle tulivat myös valmiit ruuat. Yksi myyjä kävi varta vasten koulutusta saamassa tähän toimintaan. Ruokaa tehtiin valmiiksi, sitä sai maistella ja ostaa mukaan. Tarjolla oli myös kyseisen ruuan reseptejä, jos kuka halusi itsekin sitä kokeilla. Kaikki tarvikkeet löytyivät Jounin kaupasta.

Tuoretta leipää sai kaikkina arkipäivinä. Itse paikan päällä leivottua ja muualta tuotua.

Tapahtumia oli paljon. Kaikki juhlat huomioitiin kaupan sisustuksessa ja myyjien puvustuksessa.  Tällöinkin tarjolla oli maistiaisia ja kotiin ostettavaa, kulloiseenkin tapahtumaan liittyen.

Jouni rakasti työtään ja se näkyi.




Sitten kauppias vaihtui. Ensin tuli mukava nuori mies, jolla oli samantapainen ote työhön kuin Jounillakin. Yhtenä kesänä hän jopa käväisi pihallamme tuomassa ison suklaarasian, ihan jostain ilahduttavasta syystä vain. Oikein mukava ihminen. Valitettavasti hän sai työsarakseen isomman kaupan isossa kaupungissa, joten hän lähti pois.

Sitten kaupan otti haltuunsa kokematon nuori mies. Kokematon sikäli, ettei ollut itse hoitanut kauppaa, vaikka sellaisessa olikin toki työskennellyt. Pitkään häntä ei edes kaupan puolella näkynyt, mutta uskalsi sentään lopulta tulla asiakkaiden pariin. Ihan mukava ihmisenä hän on, mutta valitettavasti tuo kaupan hoito ei ollut hänen bravuurinsa. Onneksi hänellä oli apunaan kokenut myyntihenkilökunta. Silti alkoi kaupan tylsistyminen. Ensin loppuivat nuo ruokajutut tyystin. Olivat ne jo Jounin ajoista vähentyneet, mutta nyt niitä ei ollut enää lainkaan. Liha-/kalatiski kutistui, osa muutettiin tuoresalaattiosastoksi. Sillä ei liene ollut menestystä, kun sekin loppui kokonaan.  Samoin koko tuoretiski.  Grilli sentään vielä toimi ja sieltä sai ostaa herkullisia liha- ja kalaruokia, laatikkoruokia ym.  Ja tietenkin pullatiski vielä löytyi.  Hänkin lähti sitten kokeilemaan siipiään suuremmille apajille. Toivon hänelle parempaa onnea siellä.

Ja taas vaihtui kauppias. Tämä mies on hoitanut pienellä paikkakunnalla pientä kauppaa ja ensimmäisten vajaan parin vuoden jälkeen näyttää valitettavasti siltä, että sama kaupan muutos jatkuu.  Nyt on grillikin poistettu.  Enää ei ole tuoretiskiä, ei grilliä, ei tuoreleipätiskiä, ei tapahtumia...

En ymmärrä, miksi upea Jounin kauppa on ajettu alas. Aikoinaan se olisi voinut kilpailla jopa Kalajoen ja Raahen K-markettien kanssa.  Nyt se on kuin mikä tahansa pikkukauppa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti