torstai 26. kesäkuuta 2014

VIHREÄ VÄLÄYS

"Kesä on vain vihreä väläys", totesi Jaakko Juhannusviikolla.
Niin se todella taitaa olla. Tämä kesä varsinkin.  Juhannus on tullut ja mennyt. Ilmat eivät ole vielä lämmenneet, vain yhtenä viikkona oli muutama lämmin päivä.  Aurinkoa on silti ollut, mutta jostain syystä se ei ole lämmittänyt.

Miten mahtaa luonto suhtautua?
Me ihmiset ainakin kärvistelemme, puemme pitkät kalsarit ja talvipalttoot. Mutta eläimet ovat ihmeissään, kun ei meinaa tarjeta. Se hyvä puoli tietysti on, että hyttysiä ei ole tarvinnut hätistellä, vaan on sekin lintujen masuista pois. Ilmankos käyvät niin ahnaasti talipallojen ja pähkinöiden kimppuun.  Kukat ovat kyllä riehaantuneet kukkimaan oikein täysillä. Mutta kasvaako vilja ja juurekset, hedelmät ja vihannekset?  Kotimaisia mansikoita taitaa saada harvakseltaan ja nekin kalliilla hinnalla. Kasvihuoneissa kasvua varmaan riittää, mutta avomaat ovat hallalle alttiita. Ja metsämarjat taisivat jäädä kukinnoissaan pakkasten puremiksi.

Oli se kamalaa, kun juhannusviikolla oli pakkasta ja lunta!
Onneksi meidän kohdallamme ei ollut kumpaakaan. Mutta muutaman kymmenen kilometrin päässä oli, jopa sisämaassa.  Viime kesänä sanottiin, että tätä se kasvihuoneilmiö teettää, kun kuumaa oli kuukausitolkulla. Sitten tuli miltei lumeton ja vähäpakkasellinen talvi ja sen perään tämä kylmä kesä. Nyt sanotaan, että tätä se ilmastonmuutos teettää, kylmää aina vaan.  Koskaan ei ole hyvin.

Nyt on kuitenkin vihreää, kukkivaa ja tuoksuvaa.
Kannattaa nauttia tästä, mitä meillä on. Päivät ovat alkaneet jo lyhetä, syksy kolkuttelee kohta ovella. Vihreä väläys ehtii ohi liian pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti