sunnuntai 19. lokakuuta 2014

VÄLIINTIPPUJIA

Uutisissa on retosteltu koulutusta vaille jäävien nuorten asemaa. "Koulupudokkaita" on tuo uusi, hieno sana, jolla heitä kutsutaan.

Koulupudokkaiden määrä on lisääntynyt. Erityisen suuri se on joillakin pienillä paikkakunnilla ja tästä ollaan huolestuneita. Kuten tietysti ympäri Suomea löytyvien koulupudokkaiden määrästä.  Ilman koulutusta kun ei saa työtä. Ja ilman työtä nuori jää yhteiskunnan elätiksi.

Onhan se kauheaa, kun suuri osa nuorista ei jatka minnekään kouluun peruskoulun päättymisen jälkeen. Jäävät vain nurkkiin lojumaan ja pelaamaan tietokoneilla, syömään sipsejä ja rettelöimään kylille. Täytyyhän ne päivät jotenkin kuluttaa.

Samalla viikolla, taisi olla peräti samana päivänäkin, uutisoitiin koulujen lopettamisesta. Pienten paikkakuntien ei kannata pitää monenlaista koulutarjontaa. Lakkautuslistalla ovat nyt lukiot. Tämä on ihan yleinen suuntaus, ollut jo jonkin aikaa. Tässä lähettyvillä leikkuriin joutuu Vihannin lukio.

Ammattikoulutusta on vähennetty ja siirretty muualle. Esimerkkinä Raahe. Jos haluat ammattikouluun, sinun on muutettava sadan kilometrin päähän tai reissattava se matka bussilla joka koulupäivä. Kenellä sellaiseen on mahdollisuus? Laittaa nyt 16-vuotias lapsi maailmalle, pitkiin päiviin, väsyttäviin matkoihin, yksinäisiin iltoihin...

Summa summarum.
Onko kenties näiden koulupudokkaiden määrän lisääntyminen yhteydessä koulujen lopettamiseen? Sitä sietäisi päättäjienkin miettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti