maanantai 13. tammikuuta 2014

NURKISSA PAUKKUU

Pakkanen paukkuu kammottavalla 14 asteen voimallaan! Niin kauheaa on se!

Johan tässä menee maailmankirjat sekaisin, niin kuin amerikkalaisilla kymmenen sentin lumikinoksissa =O  Ei sitä ennen tällaisia lukemia olisi kehdattu edes pakkaseksi sanoa. Mitä lie viileää lämpöä...

Aiemmin pakkasta oli talvet pitkät. Ja paljon. Vähintään 20, usein 30 astetta näytti mittari, kun koulutielle lähtiessä suksia jalkaan sovitteli. Eiväthän ne niillä keleillä kovin hyvin luistaneet, mutta pikemmin pääsi perille kuin jalkaisin. Polvet tuppasivat jäätymään silläkin parin kilometrin matkalla, joka piti ulkona kulkea. Nenä ja posket olivat kohmeessa, kaikki huurteessa, hengitys höyrysi komeana pilvenä. Miten ne talvet ennen olivat kovia?

Vaan on sitä kovia talvia koettu vielä tälläkin vuosituhannella. Usein on joulun jälkeen tullut pakkasia, joskus se on laskenut kolmeenkymmeneenkin tällä kohdin. Lapin 50 asteesta emme puhu mitään. Siellä ei sentään ole merta viimoineen. Ihan totta on nimittäin se, että tuo ihana meri tuossa vieressä saa aikaan sen, että pakkanen tuntuu tukalammalta täällä kuin sisämaassa. Vaikka ei tuulisikaan. Mutta kun tuulee, miltei joka päivä.  Nekin ovat lisääntyneet, ainakin tuntuu siltä.

Tänään aamulla noustessa Jaakko totesi, että "raitis koti on onnellinen koti". No, me olemme ainakin siinä suhteessa kovinkin onnellisia, nimittäin raittiudessa löytyy. Mittari näytti 15 astetta, plussaa sentään. Olemme pienentäneet sähköpattereita suuren kulutuksen vähentämiseksi. Vaan ei tuo näytä auttavan. Miten mahtavat nuo etäluettavat mittarit toimia, kun sähköä kuluu, vaikka mitään ei olisi päällä? Keväällä suljemme patterit huhtikuussa ja syksyllä myöhään laitamme päälle. Tänä talvena pääsimme miltei jouluun saakka ennen kuin patterit avattiin. Takkaa ja liettä on lämmitetty puilla joka päivä, joskus kahdestikin, ja kaasulämmitin porottaa aamulla ja illalla. Silti sähkönkulutus moninkertaistuu, kesän 16 kilowatista 50, joskus 80.  Taitaa ollakin oletusarvot tuossa mittarissa =(

Onneksi on sentään vähän lunta. Enempi saisi olla kasvien suojana, ettei pakkanen niitä tuhoaisi. Saa nähdä, mitä kaikkea ensi keväänä maasta nousee. Jos kevät tulee, ja kesä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti